Belangrijke informatie voor gebruikers van de Weerbericht app

12 februari 2019

De Weerbericht app van P-Edge media bestaat al sinds 2008. Het was één van de eerste Nederlandse weer-apps in de App Store™ en downloadt de gegevens rechtstreeks van het KNMI, waarbij er geen inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de gebruikers. De Weerbericht app verzamelt géén gegevens over jou of je toestel, maar laat slechts het Weerbericht zien, al meer dan 10 jaar lang.

Helaas is het nu in 2019 voor mij helaas niet meer economisch haalbaar om de app te onderhouden. De ontwikkelkosten zijn zeer hoog. De meeste gebruikers hebben ooit één of twee euro betaald voor de app, en krijgen al jaren lang gratis updates.

Om deze zeer geliefde app in de lucht te houden, zal ik moeten overstappen naar een ander betaalmodel. Wat dat voor jou betekent, lees je hieronder.

Ik heb overwogen om een abonnement voor de Weerbericht app in te voeren, zodat men bijvoorbeeld een euro per jaar betaalt. Deze optie heb ik laten varen omdat -vooral in Nederland- veel mensen niet liever niet willen betalen voor het gebruik van een app.

De oplossing is geworden dat de app advertenties zal gaan tonen, en dat deze kunnen worden uitgezet voor een klein bedrag.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf versie 5.0 zal de Weerbericht app gratis worden aangeboden in de App Store™, en zullen er advertenties in getoond worden. Advertenties zijn voor mij een noodzakelijk kwaad, liever gebruik ik ze niet.

De advertenties zullen alleen klein aan de onderkant van het scherm staan en hinderen de app niet. Het is dus niet zoals bij andere apps waarbij er vaak meer advertenties te zien zijn dan iets anders. Er worden dus ook géén interstitials getoond; dit zijn advertenties die het hele scherm bedekken.

Veel mensen willen liever niet betalen voor een app, en vinden het niet erg als er advertenties te zien zijn. Er zijn natuurlijk ook mensen die een hekel hebben aan advertenties, en die wel wat willen betalen om geen advertenties (meer) te zien. Voor beide soorten klanten heb ik geprobeerd een oplossing te bedenken.

De veranderingen

  • Klanten die de app vanaf versie 5.0 gratis downloaden zullen advertenties te zien krijgen. Men kan dan kiezen om deze advertenties uit te schakelen via een in-app aankoop van €1,99 per jaar.
  • Klanten die de Weerbericht app al eerder hebben aangeschaft (vóór versie 5.0) zullen tot 1 september 2019 geen advertenties te zien krijgen. Daarna verschijnen advertenties, die men kan uitschakelen via een in-app-aankoop van €1,49 per jaar.

Ik wil dit niet, wat kan ik er tegen doen?

Als je niet wilt meedoen aan deze veranderingen kan je het beste de updates van de Weerbericht app naar versie 5.0 en later niet meer installeren. Je houdt dan gewoon deze versie die je gewend bent. Heb je de update per ongeluk al geïnstalleerd, of heb je in het (recente) verleden betaald voor de app en wil je je geld terugvragen, volg dan deze instructies van Apple.

Ik hoop dat dit een goede oplossing is voor iedereen, en dat iedereen nog jarenlang kan genieten van deze app.

met vriendelijke groet,

Martin van Spanje
ontwikkelaar